DGS Kursu
Karacan Akademi 12 Ara 2024 00:05:28 saatinde bakmış olduğunuz DGS Kursu kursu için 15 yılı aşkın tecrübesiyle sizlere en kalite eğitim hizmetini vermeye devam ediyor.
Antalya DGS Kursu kursu ile hem özgün eğitim hem de DGS Kursu uzaktan eğitim şansı yakalayacaksınız. Sizinle iletişime geçmemiz için aşağıdaki formu doldurmanız yeterli. Kurs denilince akla ilk gelen kurum Karacan Akademi sizler için DGS Kursu kursu ücreti, DGS Kursu kuru ücreti ne kadar?, DGS Kursu kursu veren dersaneler gibi sorularınız için en iyi cevap niteliğindedir.
Dikey Geçis Sinavi Nedir? Önlisans mezunlarinin katilabildigi 4 senelik lisans ögrenimine geçis yapmak için her sene ÖSYM tarafindan gerçeklestirilen bir sinavdir. DGS = Dikey Geçis Sinavi.
Dikey geçis sinavina kimler basvurabilir? Yüksek ögretim programlarina dikey geçis için basvuracak adaylarda, meslek yüksek okullari ve Açikögretim önlisans programlarindan mezun olmus olma sarti aranir. O yil son sinifta olup ta staj disindaki mezuniyet sartlarini yerine getirmemis olan adaylarda basvurabilirler. Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti (KKTC) meslek yüksek okullarinin son sinif ögrencileri ve mezunlari ile ayni kosullarda yurtdisindan mezun olup denkligi kabul edilen adaylarda DGS’ye basvurabilirler. Açikögretim ve meslek yüksek okullarinin önlisans programlarindan mezun olanlardan kendi alanlarindaki Açikögretim lisans programi isteyen adaylar 2016 itibariyle DGS sinavina girmek zorundadir.
Açikögretim dahil ögretim süresi 4 ve daha fazla yil olan programlardan önlisans diplomasi alan veya alacak olanlar DGS’ye basvuramazlar
Dikey Geçis Sinavindaki sorularin içerigi ve dagilimi nedir ? Saat kaçta baslar ve ne kadar sürer ? DGS’de sayisal ve sözel bölümden olusan bir yetenek testi uygulanacaktir. 60 sayisal ve 60 sözel olmak üzere toplam 120 sorudan olusur. YGS-LYS ile benzerlik göstermez .Sinav saat 9:30 da baslayacak ve süre 140 dakika olacaktir.
Puan hesaplamasi nasildir, kaç net ile istedigim bölüme girebilirim ? Katsayilar her sene sinava giren kisi sayisina göre degistiginden her sene puan hesaplanmasi farkli olur.
Öncelikle istediginiz bölüme kaç net ile girebileceginiz AÖBP’niz ( AÖBP: Açilimi Agirlikli Önlisans Basari Puanidir) ile orantilidir. O yüzden su kadar net yaparsaniz su bölüme girersiniz demek yanlis olur. Zaten hedefinizin de 60de 60 olmasi gerekmektedir. Bu yarista bir soru bile çok önemlidir .O yüzden yapacaginiz netler belli olsa bile sadece o netleri yapmak için çalismaniza imkan yoktur çünkü yukarida da yazildigi gibi soru dagilimi her sene degisebilir.
Sinava basvurular ne zaman? Basvuru formlarini nereden alabilirim ? Genelde nisan ayi içinde basvurular gerçeklesmektedir. Basvurular Meslek Yüksekokullari Müdürlükleri, ÖSYM Il Sinav Yöneticilikleri ve AÖF Bürolarindan yapilmaktadir.
Sinav ne zaman ve nerelerde yapilir ? Sinav genelde Temmuz ayinin üçüncü haftasi Pazar günü Üniversite Rektörlüklerinin bulundugu kentlerde ve Lefkosa’da yapilir.
Sinava kaç kez girme hakkim vardir, mezun olduktan sonra kaç sene sinava girebilirim ? Sinava giris sayisinda herhangi bir sinir yoktur.
Sinava ikinci kez girmeyi düsünüyorum bir önceki yil kazanmistim basvurabilir miyim, basvurabiliyorsam herhangi bir puan kesintisi olur mu? Sinavi bir önceki yil kazanmis olsaniz bile sinava girebilirsiniz. Puan düsmesi gibi bir durum söz konusu degildir.
Sinava girmekten vazgeçtim basvuru sirasinda bankaya yatirdigim parayi geri alabilir miyim ? DGS Kilavuzunda belirtildigi gibi ücret iadesi yapilamamaktadir.
Sinava giris belgemi kaybettim veya belgem elime ulasmadi ne yapmaliyim ? Yeni belge çikartmak isteyen adaylar, kilavuzda yapilan açiklamalara uygun olarak bir dilekçe hazirlayip bu dilekçeye Kilavuzda belirtilen ücreti ödediklerini gösteren dekontu da ekleyerek ÖSYM bürolarina ve genel merkezlerine basvurabilirler. Sinava giris belgeniz olmadan kesinlikle giremezsiniz.
Tercihlerimi sinavdan öncemi yoksa sonrami yapacagim? DGS’de tercihler sinavdan sonra yapilmaktadir.Tercih yaparken ilk tercihinize yüksek puanli bir yeri yazabilirsiniz eger açikta kalmak istemiyorsaniz en son tercihinize de en düsük puanli yeri yazabilirsiniz.
Kaç tercih yapabilirim ? 30 tercih yapma hakki vardir.
Tercihlerimde istedigim bölümü yazabilir miyim ? Tercihlerinizde sadece mezun oldugunuz bölümle ilgili YÖK tarafindan belirlenmis bölümleri tercih edebilirsiniz.
Lisans bölüm puanlari nasil belirleniyor ? Lisans puanlari ÖSYM sinavlarinda oldugu gibi tamamen ögrencilerin tercihlerine göre belirlenir.Kilavuzda verilen puanlar sadece ögrenciye fikir vermesi için yazilmistir.
Sinav sonuçlari ne zaman açiklanir ? Sinav sonuçlari genel olarak sinav tarihinden itibaren 1 ay içinde www.osym.gov.tr adresinden açiklanir.
Dikey Geçis Sinavindaki Sorularin Içerigi ve Dagilimi Dgs'de sayisal ve sözel sorular genelde mantiga yöneliktir ÖSS ile benzerlik göstermez logaritma ve permütasyon gibi zor konular bulunmaz.
Dgs Puan Hesaplamasi Dgs'de Katsayilar her sene sinava giren kisi sayisina göre degistiginden her sene puan hesaplanmasi farkli olur. Öncelikle istediginiz bölüme kaç net ile girebileceginiz AÖBP'niz ile orantilidir. O yüzden biz size su kadar net yaparsaniz su bölüme girersiniz dememiz yanlis olacaktir. Zaten hedefinizin de 60'da 60 olmasi gerekmektedir bu yarista bir soru bir soru bile önemlidir o yüzden yapacaginiz netler belli olsa bile sadece o netleri yapmak için çalismaniza imkân yoktur çünkü yukarda da gördügünüz gibi soru dagilimi her sene degisebilir.
Dgs Sinav Basvurulari Dgs sinavina genelde Mayis ayi içinde basvurular gerçeklesmektedir. Basvurular Meslek Yüksekokullari Müdürlükleri, ÖSYM Il Sinav Yöneticilikleri yapilmaktadir.
Dgs Sinavi Ne Zaman ve Nerede Yapilir ? Dgs Sinavi genelde Temmuz ayinin ikinci haftasi Pazar günü Üniversite Rektörlüklerinin bulundugu kentlerde ve Lefkosa'da yapilir.
Dgs Sinavina Kaç Kere Girilebilir? Dgs Sinavina giris sayisi açisindan herhangi bir sinir yoktur. ( Not: 2007 sinavi dahil daha önceki senelerde bir aday sinava en fazla 3 defa girebiliyordu. Bu sinir kaldirildi.
DGS sinavinin içerigi ve yapisi nedir? Sinav sayisal ve sözel bölüm olmak üzere iki bölümden olusur. Hem sayisal hem sözel sorulari genel olarak mantik yürütebilme yeteneginizi ölçen sorulardir.
DGS sinavinda kaç adet soru sorulur? Dgs sinavi 60 sayisal ve 60 sözel olmak üzere toplam 120 sorudan olusur.
Dgs sinavinin süresi ne kadardir? 140 dakika yani 3 saat süreniz vardir.
Dgs puanlamasinda neler dikkate alinir? Puanlama sinavda yaptiginiz soru adeti ve ögrencisi oldugunuz myo bölümündeki basari sira puaniniz (aöbp) toplanarak olusur.2004 DGS den itibaren ÖSS puaninin etkisi kalmamistir.
Dgs kilavuzunda yazilan sözel ve sayisal puanlar neyi ifade eder? Kilavuzda verilen puanlar katsayilardir. Bu seneki kilavuzda sayisal ögrencisi için bir matematik sorusu 3 puan olarak verilmistir. Bu puan sinavdaki sorularin çözülme oranina göre standart sapmayla çarpilir ve net puan çikar 3 olan ham puan yaklasik olarak 1,5 (+- 0,2) olur.
ÖBP ve AÖBP nedir? Farklari nelerdir? ÖBP: Açilimi Ön lisans Basari Puanidir. Bölümünüzdeki basari sirasina göre belirlenir. AÖBP: Açilimi Agirlikli Ön lisans Basari puanidir. ÖBP den farki bölümünüzdeki arkadaslarin DGS deki basarisina göre belli bir puanin ÖBP ye eklenmesidir. Sinavda dikkate alinan puaniniz AÖBP ’ dir.
Agirlikli Önlisans Basari Puanini (AÖBP) nasil hesaplayabilirim? .Örnegin: Diploma notu 4’lük sistemde 3 olan bir DGS adayini ele alalim.Öncelikle: 3 x 25 = 75 x 0,8 = 60 x 0,6 = 36 seklinde DGS puanina eklenecek ÖBP bukunur.Sözel olarak anlatalim:Önce 4 ‘lik sistemdeki 3’ün 100 üzerinden karsiligi bulunur: 3 X 25 = 75Sonra ÖBP 80 üzerinden hesaplandigi için 75’in 80 üzerinden karsiligi bulunur: 75 x 0,8 = 60Son adimda DGS puanlariniza eklenecek ÖBP’nin bulunur: 60 x 0,6 = 36 Bu puan artik sizin DGS’den gelen ham puanlarinizin üzerine eklenecek ÖBP’nizdir.
Agirlikli Önlisans Basari Puanini (AÖBP) her sene degisir mi? ÖBP puaniniz bir kere hesaplanir ve eger siz mezun olduktan sonra baska kimse mezun olmaz ve sinava girmez ise puaniniz degismeyecektir fakat sizden sonra mezun olup ta sinava giren olursa ÖBP puani siralamasi degisecek ve buna bagli olarak ta AÖBP degisecektir yalniz fazla bir oynama olmayacaktir.
DGS(Dikey Geçis Sinavi) Sinav Konulari
Sayisal Konular:
· Kümeler
· Sayilar
· Bölünebilme Kurallari
· Rasyonel Sayilar
· Üslü ifadeler, köklü ifadeler
· Esitsizlik, Mutlak deger
· Özdeslikler, Çarpanlara ayirma
· Oran- Oranti
· Denklem Çözme
· Problemler
· Sayisal Mantik
· Geometri
Sözel Konular:
· Sözcük
· Cümle
· Paragraf
· Anlatim Bozuklugu
· Sifre Çözümü
· Çözümleme ve Mantiksal Akil Yürütme