HAVACILIK
İNSANSIZ HAVA ARAÇLARI VE UÇUŞ EĞİTİMİ PROGRAMINA İLİŞKİN AÇIKLAMALAR ALAN :
HAVACILIK MESLEK : MESLEK SEVİYESİ :
MESLEK ELEMANI TANIMI Havacılık kuralları ile ilgili gerekli bilgi ve becerileriyle İHA sistemlerini bilip, uçuş yapabilme yeterliklerine sahip kişidir.
GİRİŞ KOŞULLARI
1. Lise mezunu olmak.
2. Mesleğin gerektirdiği işleri ve yeterlikleri yapacak, en az B sınıfı sürücü belgesinin gerektirdiği sağlık koşullarına sahip olmak.
İSTİHDAM ALANLARI Mesleğin gerektirdiği yeterlikleri kazanan bireyler İHA alanında;
1. İHA sistemleri imal eden kamu kurumları ve özel kuruluşlar,
2. İHA sistemleri işleten kamu kurumları ve özel kuruluşlar,
3. İHA sistemleri kiralayan özel kuruluşlar,
4. Silahlı Kuvvetler, Emniyet Teşkilatı ve özel güvenlik birimlerinde,
5. Sportif havacılık çalışmaları yapan işletmelerde çalışabilirler.
EĞİTİM-ÖĞRETİM ORTAMLARI VE DONANIMLARI
1. Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı eğitim kurumlarında eğitim verilmektedir.
2. Programın uygulanabilmesi için atölye ortamı, standart donanımları ve mesleklerin gerektirdiği ekipmanlar sağlanmalıdır.
EĞİTİMCİLER
1. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının Öğretmenlik Alanları, Atama ve Ders Okutma Esasları kapsamında aylık karşılığı okutacakları derslere ilişkin çizelgede yer alan, alan öğretmenleri esas alınarak; • “PPL Teorik Eğitim Sertifikası”nı almış olma, • İHA Pilotu veya İHA Yardımcı Pilotu olarak en az 50 uçuş saatini belgeleme, • En az “3. Sınıf Havacılık Sağlık Raporu”na sahip olma, şartlarının tamamını yerine getirenler görev almalıdır.
BELGELENDİRME Bu programlarda mesleğin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır. • Sertifika öğretim programı sürecinde bireylerin tamamladığı modüller, aldığı eğitimin tümü ve kazandıkları yeterlikler belgelendirilir. • Öğretim programının sonunda mesleğin yeterliklerini kazanan bireylerin aldığı belgeler mevzuat doğrultusunda sertifikada değerlendirilir. Bireyler mesleğin düzeyine göre mesleğinde sertifika alabilir.
YATAY VE DİKEY GEÇİŞLER Mesleğe yönelik geniş tabanlı yeterlikler kazandırmak hedeflenmiştir. Mesleki eğitim alan veya bitirmiş olan birey, gerekli modülleri tamamlayarak alandaki diğer dallar/meslekler arasında geçiş yapabilir.
EĞİTİM SÜRESİ
1. Meslek programının toplam eğitim süresi 400/240 saat olarak planlanmıştır.
2. Eğitim süresinin okul, işletme ve bireysel öğrenme için ayrılmış dağılımı, modüller ile ilgili açıklamalarda belirtildiği gibi uygulanır.
EĞİTİM-ÖĞRETİM FAALİYETLERİ Sertifika programında yer alan modüllerde öngörülen eğitim-öğretim uygulamaları yapılır.