FÖNCÜ
FÖNCÜ PROGRAMINA İLİŞKİN AÇIKLAMALAR ALAN :
GÜZELLİK ve SAÇ BAKIM HİZMETLERİ MESLEK :
FÖNCÜ MESLEK SEVİYESİ : 3. SEVİYE MESLEK ELEMANI TANIMI Üst kademedeki meslek elemanına bağlı olarak, hijyen ve sağlık kurallarına uygun bir şekilde, fön uygulamasına ilişkin olan işlemleri, belirli bir süre içerisinde, kendi başına yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir.
GİRİŞ KOŞULLARI 1. Okuma yazma bilmek veya İlkokul mezunu olmak. 2. Mesleğin gerektirdiği işleri ve yeterlikleri yapacak bedensel ve fiziksel özelliklere sahip olmak.
İSTİHDAM ALANLARI Föncü kazandıkları yeterlikler doğrultusunda; 1. Bayan ve erkek kuaför salonlarında 2. TV kanallarında, 3. Tiyatro salonlarında, 4. Sinema stüdyolarında, Kamu kurum kuruluşları içerisindeki kuaför ve güzellik salonları vb. yerlerde çalışabilirler.
EĞİTİM-ÖĞRETİM ORTAMLARI VE DONANIMLARI 1. Halk Eğitimi Merkezleri Mesleki Eğitim Merkezleri, ve sektördeki işletmelerde eğitim verilmektedir. 2. Programın uygulanabilmesi için Güzellik ve Saç Bakım Hizmetleri alanı standart donanımları ve mesleklerin gerektirdiği ekipmanlar sağlanmalıdır.
EĞİTİMCİLER 1. Programın uygulanmasında Güzellik ve Saç Bakım Hizmetleri alanında eğitim almış ve tercihen sektör deneyimi olan, alan öğretmenleri görev almalıdır. 2. Programın uygulanmasında gerektiğinde Güzellik ve Saç Bakım Hizmetleri alanında sektör deneyimi olan teknisyen ve meslek elemanlarından yararlanılabilir. 3. Usta öğretici ; bu programla ilgili modül ve yeterlikleri almış olmalıdır.
BELGELENDİRME Sertifika programlarında; meslek elemanlarının sahip olduğu yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilir. Bu programlarda mesleğin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır. • Sertifika öğretim programı sürecinde bireylerin tamamladığı modüller, aldığı eğitimin tümü ve kazandıkları yeterlikler belgelendirilir. • Öğretim programının sonunda mesleğin yeterliklerini kazanan bireylerin aldığı belgeler mevzuat doğrultusunda sertifikada değerlendirilir. Bireyler mesleğin düzeyine göre mesleğinde sertifika alabilir.
EĞİTİM SÜRESİ 1. Meslek programının toplam eğitim süresi 640/352 saat olarak planlanmıştır. 2. Eğitim süresinin okul, işletme ve bireysel öğrenme için ayrılmış dağılımı, modüller ile ilgili açıklamalarda belirtildiği gibi uygulanır.
EĞİTİM-ÖĞRETİM FAALİYETLERİ Sertifika programında yer alan modüllerde öngörülen eğitim öğretim uygulamaları yapılır.