KURU MAYA VE YAŞ MAYA İMALAT ELEMANI
PROGRAMIN ADI KURU MAYA VE YAŞ MAYA İMALAT ELEMANI PROGRAMIN DAYANAĞI
a) Program hazırlanırken; yararlanılan ilgili mevzuat; MEB Yaygın Eğitim Kurumlar Yönetmeliği Halk Eğitim faaliyetlerinin uygulamasına dair yönerge 2872 sayılı Çevre Kanunu 4857 sayılı İş Kanunu 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik İşyerlerinde Acil Durumlar Hakkında Yönetmelik Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik Hazırlama, Tamamlama ve Temizleme İşleri Yönetmeliği İlkyardım Yönetmeliği Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu Mikrobiyolojik Kriterler Tebliği b) Talim ve Terbiye Kurulu’nun 02/06/2014 tarih ve 51 sayılı kararı ile kabul edilen, “Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Anadolu Meslek ve Anadolu Teknik Programı Gıda Teknolojisi Alanı Çerçeve Öğretim Programı”.
PROGRAMA GİRİŞ KOŞULLARI 1. Okuma yazma bilmek. 2. Mesleğin gerektirdiği işleri ve yeterlikleri yapacak bedensel ve fiziksel özelliklere sahip olmak. 3. Bulaşıcı hastalığı bulunmadığına dair sağlık raporu almak.
EĞİTİMCİLERİN NİTELİĞİ Program eğitimcileri aşağıdaki öncelik sırasına göre belirlenir: 1. Programın uygulanmasında Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı’nca yayımlanan Öğretmenlik Alanları, Atama ve Ders Okutma Esaslarına göre Gıda Teknolojisi alanında eğitim verebilecek ve tercihen sektör deneyimi olan alan öğretmenleri görev almalıdır. 2. Programın uygulanmasında gerektiğinde gıda teknolojileri alanında eğitim almış sektör deneyimi olan mühendis ve teknikerlerden yararlanılabilir.
PROGRAMIN AMAÇLARI Kuru Maya ve Yaş Maya İmalat Elemanı kurs programı sonunda bireyin; 1- Katkı maddelerini doğru oranda kullanarak fermantasyon işlemlerini tamamlaması, 2- Melas karışım oranlarına göre maya sütü hazırlaması. 3- İstenilen kuruluk oranında yaş ve kuru maya elde etmesi 4- Kuru ve yaş maya paketleme işlemlerini yapması amaçlanmaktadır.
PROGRAMIN KREDİSİ Talim ve Terbiye Kurulunun 29.11.2013 tarihli ve 135 sayılı Kararı ile kabul edilen “Mesleki ve Teknik Eğitimde Kredilendirme Esasları” doğrultusunda, kurs programını başarıyla tamamlayanlara 3 kredi verilir.
PROGRAM SÜRESİ VE İÇERİĞİ Kurs programının süresi; günde en fazla 8 ders saati uygulanır. Kurs süresi toplam 80 ders saatidir.