RAYLI SİSTEMLER TEKNOLOJİSİ
TEHLİKELİ VE ÇOK TEHLİKELİ İŞLERDE RAYLI SİSTEMLERDE İŞLETME PROGRAMINA İLİŞKİN AÇIKLAMALAR ALAN
RAYLI SİSTEMLER TEKNOLOJİSİ MESLEK :
TEHLİKELİ VE ÇOK TEHLİKELİ İŞLERDE RAYLI SİSTEMLERDE İŞLETME MESLEK SEVİYESİ : MESLEK ELEMANI TANIMI Raylı sistemler ile yapılan taşımalar sırasında taşıma, tren ve trafiğin planlanması, işletme sisteminin kullanılması, raylı sistem trafiğinin işletilmesi ve yolcu- lojistik hizmetlerini iş sağlığı ve iş güvenliği kurallarına uygun şekilde yapabilen bireydir.
GİRİŞ KOŞULLARI 1. Okuma yazma bilmek veya ilkokul mezunu olmak. 2. Mesleğin gerektirdiği işleri ve yeterlikleri yapacak bedensel ve fiziksel özelliklere sahip olmak. 3. Tehlikeli ve çok tehlikeli çalışabilir sağlık raporuna sahip olmak.
İSTİHDAM ALANLARI Mesleğin gerektirdiği yeterlikleri kazanan bireyler; 1. Şehir içi ve dışı raylı ulaşım. 2. Raylı Sistemler taşımacılığı bulunan fabrikalarda vb. işyerlerinde çalışabilirler,
EĞİTİM-ÖĞRETİM ORTAMLARI VE DONANIMLARI 1. Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı eğitim kurumlarında ve sektördeki işletmelerde eğitim verilmektedir. 2. Programın uygulanabilmesi için Raylı Sistemler Teknolojisi alanı standart donanımları ve mesleklerin gerektirdiği ekipmanlar sağlanmalıdır.
BELGELENDİRME Sertifika programlarında; meslek elemanlarının sahip olduğu yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilir. Bu programlarda mesleğin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır. 4 Sertifika öğretim programı sürecinde bireylerin tamamladığı modüller, aldığı eğitimin tümü ve kazandıkları yeterlikler belgelendirilir.
EĞİTİM SÜRESİ 1. Meslek programının toplam eğitim süresi 80/40 saat olarak planlanmıştır. 2. Eğitim süresinin okul, işletme ve bireysel öğrenme için ayrılmış dağılımı, modüller ile ilgili açıklamalarda belirtildiği gibi uygulanır.