ENGİNAR YETİŞTİRİCİLİĞİ
ENGİNAR YETİŞTİRİCİLİĞİ PROGRAMINA İLİŞKİN AÇIKLAMALAR ALAN :
BAHÇECİLİK MESLEK : MESLEK SEVİYESİ :
MESLEK ELEMANI TANIMI Ekim-dikim ortamı hazırlayabilen, uygun gübreleme yapabilen, hastalık ve zararlılarla mücadele edebilen ve üretim tekniklerini kullanarak enginar yetiştiren kişidir.
GİRİŞ KOŞULLARI 1. Okuma yazma bilmek veya ilkokul mezunu olmak. 2. Mesleğin gerektirdiği işleri ve yeterlikleri yapacak bedensel ve fiziksel özelliklere sahip olmak.
İSTİHDAM ALANLARI Bahçecilik alanından mezun olan veya sertifika alan öğrenciler, seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda, 1. Sebze bahçeleri, 2. Seralarda çalışabilirler.
EĞİTİM-ÖĞRETİM ORTAMLARI VE DONANIMLARI 1. Meslekî Eğitim Merkezleri, Halk Eğitimi Merkezleri ve sektördeki işletmelerde eğitim verilmektedir. 2. Programın uygulanabilmesi için Bahçecilik Alanı standart donanımları ve mesleklerin gerektirdiği ekipmanlar sağlanmalıdır.
EĞİTİMCİLER 1. Programın uygulanmasında Bahçecilik Alanında eğitim almış ve tercihen sektör deneyimi olan alan öğretmenleri görev almalıdır. 2. Programın uygulanmasında gerektiğinde Bahçecilik alanında sektör deneyimi olan teknisyen ve meslek elemanlarından yararlanılabilir. 3. Usta öğretici; bu programla ilgili modül ve yeterlikleri almış olmalıdır.
EĞİTİM SÜRESİ 1. Meslek programının toplam eğitim süresi 280/176 saat olarak planlanmıştır. 2. Eğitim süresinin okul, işletme ve bireysel öğrenme için ayrılmış dağılımı, modüller ile ilgili açıklamalarda belirtildiği gibi uygulanır.
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ Modüler öğretime yönelik olarak bireysel öğrenme yöntem ve teknikleri uygulanır. 1. Eğitimciler bireylere rehberlik eder. 2. Bireyler kendi kendine öğrenmeye teşvik edilir. 3. Bireylerin aktif olması sağlanır. 4. Bireyler araştırmaya yönlendirilir. 5. Bireyler kendi kendilerini değerlendirebilir. 6. Bireylere meslekî yeterlik kazandırmaya yönelik yöntem ve teknikler uygulanır.
İŞ BİRLİĞİ YAPILACAK KURUM VE KURULUŞLAR Öğrenciler, programın gerektirdiği öğretim faaliyetleri istihdam olanakları ve planlama konularında çevredeki üniversiteler, sivil toplum örgütleri, bahçecilik sektöründe yer alan sera işletmeleri, meslek odaları ve meslek elemanları ile iş birliği yapılarak yönlendirilir.